NL : FR : DE
Zoeken

Logo Toerisme Vlaanderen
Groot-BrittanniŽ
 Algemeen  | Logies | Uit | Vervoer | Tips


Groot-BrittanniŽ Algemeen

Tourism for All

Deze koepel van drie Britse organisaties biedt o.a. reisinformatie en ondersteuning aan reizigers met een handicap. Je vindt er informatie over de toegankelijkheid van toeristische accommodaties, toeristische attracties, vervoer, kindervakanties, enzovoort. De gemeenschappelijke website is www.tourismforall.org.uk. Info: Tourism for All - The Hawkins Suite, Enham Place, Enham Alamein, Andover SP11 6JS - Tel: +44 (0)845 124 9974 - info@tourismforall.org.uk -

Fax: +44 (0)845 124 9972

Info beschikbaar in het Engels.

 

Super-geconcentreerd

Ga even (ver)zitten. Op www.nationaltrust.org.uk klik je 'Days out and Visits' aan, dan 'Information for Visitors' en ten slotte 'Visitors with Disabilities', of surf rechtstreeks via deze link .

Even diep ademhalen en dan het 'Information for Visitors with Disabilities leaflet' downloaden. Het pdf-bestand dat je dan onder ogen krijgt telt maar liefst 160 paginaís uitgepuurde toegankelijkheidsinformatie voor heel Groot-BrittanniŽ. Hier geen illustraties of fotoís: dit is het supergeconcentreerde spul. Zoveel informatie per vierkante centimeter hebben we nog niet dikwijls gezien. Vaak weerkerende begrippen zijn zelfs met een code afgekort. Dat is even wennen, maar anders hadden de samenstellers nog meer bladzijden nodig gehad. Nnnnice!

Wie een geleide-, assistentie- of gezelschapshond mee over het Kanaal wil nemen, kan elders op dezelfde site terecht voor specifieke info.

Info beschikbaar in het Engels.

 

Wijd open

Wat gebeurt er als enkele "grote jongens" de handen in elkaar slaan? In het geval van RADAR, Tourism for All UK en DisabledGo geeft dat vuurwerk. De databank OpenBritain (www.openbritain.net) wijst bezoekers met een handicap moeiteloos de weg naar allerlei toegankelijke faciliteiten: accommodatie, vervoer, ontspanning, bezienswaardigheden, lekkere adresjes, enzovoort.

Zoek je een plaats waar men gebarentaal kent? Informatie in braille? Voorbehouden parkeerplaats in de buurt?... Het staat er allemaal in. Je kunt zoeken op type accommodatie, op postnummer of met een klik op de kaart. De informatie is in het Engels.

 

Radar

Radar is een organisatie die werkt met en voor personen met een handicap in het Verenigd Koninkrijk. Zij bieden tal van diensten aan op vlak van informatie, training, werkgelegenheid, enzÖ. voor personen met een handicap.

Op hun website vind je een zoekmachine waarop je kan zoeken naar toegankelijke verblijfsaccommodatie in Groot-BrittanniŽ en Ierland en dergelijke helemaal afgestemd aan de noden van de gebruiker.

Info: RADAR, 12 City Forum, 250 City Road, Londen EC1V 8AF

Tel: +44 (0)20 7250 32 22 Ė Fax: +44 (0)20 7250 02 12 Ė e-mail: radar@radar.org.uk

website:  www.directenquiries.com

Info beschikbaar in het Engels.

 

Britse stijl

Heb je een motorische, auditieve of visuele handicap, passeer dan zeker eens langs www.disabledgo.info. Dankzij deze site, opgesteld door een jonge rolstoelgebruiker, weet je vooraf waar je in pakweg 20 Britse steden een aangepast toilet vindt, of waar informatie in braille of grootletterdruk, of een ringleiding voorzien is. Klik op 'More' voor gedetailleerde beschrijving. Handig: elk besproken adres staat ook op een wegenkaart aangeduid (klik op 'Map'). De info is beschikbaar in het Engels.

 

Smaakmaker

Disabled Holiday Info is een Engelse vrijwilligersorganisatie. Hun website  www.disabledholidayinfo.org.uk geeft alvast een voorsmaakje van wat in Engeland beschikbaar is voor toeristen met verminderde mobiliteit.

Tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, is elke bespreking gebaseerd op de ervaringen van een rolstoelgebruiker. Het grootste deel van de informatie gaat over Wales en het Engelse deel van Groot-BrittanniŽ, maar de "Notice board" bevat ook reiservaringen uit andere hoeken van de wereld. Neem zeker een kijkje in hun rubriek "News/Events". Je vindt er enkele fraaie eigen publicaties gratis te downloaden!

De informatie is beschikbaar in het Engels.

 

Regio's en Steden

Van Highland tot Lowland

Logies en bezienswaardigheden in Schotland zoeken wordt een koud kunstje. De website of de brochure van Accessible Schotland onderscheiden drie categorÔeŽn van (rolstoel)toegankelijkheid, waarbij categorie 1 aan de strengste eisen voldoet (wie af en toe in onze rubriek Reisverslagen kijkt, kent het Britse systeem wel). Surfen naar www.visitscotland.com/accommodation/accessiblescotland of bellen naar +44 (0)845 859 1006 voor een gedrukt exemplaar.

Info beschikbaar in het Engels.

 

Zuidwest

Waarin een kleine regio toch groot kan zijnÖ neem nu Zuidwest-Engeland. De website www.accessiblesouthwest.co.uk biedt precies wat hij belooft: duidelijke en veelzijdige informatie over de toegankelijkheid van alles wat met toerisme te maken heeft. Allerlei vormen van logies, stranden, hulpmiddelen, organisaties, attracties, parken, toiletten, recreatie,Ö Alles wordt netjes geografisch opgedeeld, zodat je concreet voor jouw vakantiebestemming de nodige informatie kan opzoeken. En het beste van alles: ook deze bron is een voorbeeld van de huidige Ďinclusieveí tendens binnen het toerisme. Net als Toerisme Vlaanderen bij ons, heeft de toeristische overheid van Zuidwest-Engeland hier zijn schouders onder gezet. De informatie is beschikbaar in het Engels.

 

Londen inclusief

Een toegankelijke trip naar Londen plannen wordt een koud kunstje met www.inclusivelondon.com. Shoppen in gebarentaal? Rolstoeltoegankelijk tafelen? Kroegentocht met je hulphond? Noem maar op! Ook alle info over attracties, logies, publieke toiletten en andere openbare diensten zijn vlot terug te vinden. Klik op "Search" voor de adressenlijst of op "View on Map" om de mogelijkheden op een stadsplan te bekijken. De informatie is beschikbaar in het Engels.

 

Uit eerste hand

Persoonlijke vakantietips en reiservaringen van onze bezoekers lees je in het hoofdstuk Tips.